Saturday, December 15, 2018

De acum stiu ce ar trebui sa mananc si ce nu


Vitamina B12, cunoscuta si sub numele de cobalamina, face parte din complexul hidrosolubil B. Acestea actioneaza ca o parte a coenzimelor (molecule mici ce se combina cu o proteina inactiva devenind o enzima activa) sau stimuleaza activitatea celulara. In organism, vitamina B12 se gaseste sub mai multe forme, si anume deoxiadenosil-cobalamina, hidroxi-cobalamina si metil-cobalamina. Absorbtia acesteia se produce cu ajutorul factorului intrinsic Castle, o glicoproteina secretata de glandele din regiunea infundibulului gastric si a cardiei. Astfel, dupa interactiunea dintre cei doi compusi se realizeaza transportul acestora pana in ileon, unde vitamina este absorbita.

Rolul in nutritie

Unul dintre cele mai importante atribute ale vitaminei B12 este contributia acesteia la metabolismul lipidelor, glucidelor, proteinelor si a acizilor nucleici. De asemenea, cobalamina este implicata si in formarea bazelor purinice si pirimidinice, compusi azotati ce intra in alcatuirea moleculelor de ADN si ARN.

La nivelul sistemului nervos, joaca un rol biochimic esential prin actiunea de prezervare a mielinei la nivelul sistemului nervos central. Un alt beneficiu major al aportului de vitamina B12 este cel adus fumatorilor, atat activi cat si pasivi, prin intermediul afinitatii hidroxi-cobalaminei pentru cianura ce se regaseste printre compusii tigarilor si este eliminata odata cu expirul fumului.

Efectele carentei

Daca ne referim la vitaminele hidrosolubile si in special la cobalamina, carenta este indeosebi datorata viciilor de absorbtie si nu lipsei acesteia din alimentatia curenta. De asemenea, deficienta este frecvent secundara absentei factorului intrinsec, fara de care nu poate fi absorbita.

In cazul unei lipse marcate, analizele de sange vor arata o scadere a tuturor elementelor figurate (anemie macrocitara, trombocitopenie si leucopenie) iar pacientul poate raporta simptome din spectrul neurologic si tulburari digestive. La nivelul maduvei osoase isi fac aparitia megaloblastele, o populatie de celule rosii cu nucleul marit de volum, specifice anemiei pernicioase.

Ratia de vitamina B12 si surse

Necesarul zilnic al adultului (2-3 micrograme) se dubleaza la femeia insarcinata si in perioada de alaptare, copiii necesitand doar 1-2 micrograme. Dat fiind faptul ca la nivelul ficatului si a altor tesuturi se gaseste o rezerva de cobalamina, absorbtia maximala zilnica se mentine la valori relativ reduse, rezultand asadar si necesitatea implementarii unei diete permanent echilibrate in microelemente, indeosebi datorita faptului ca vitamina B12 nu poate fi sintetizata de organismului uman, singura solutie fiind preluarea din alimentatie. Singurele surse ce asigura necesarul se gasesc exclusiv in produsele de origine animala printre care organele, pestele sau laptele.

Astfel, persoanele vegetariene sau vegane pot suferi la un moment dat dupa adoptarea acestui regim restrictiv de manifestari ale anemiei macrocitare, ce pot fi tinute sub control prin intermediul produsilor de sinteza, administrati pe cale orala sau injectabila. Recomandarea de suplimentare cu vitamine mai vizeaza si persoanele cu gastrectomie, gastrita atrofica cronica, boala Crohn sau alcoolism cronic.