Saturday, December 15, 2018

De acum stiu ce ar trebui sa mananc si ce nu


Vitamina B12, cunoscuta si sub numele de cobalamina, face parte din complexul hidrosolubil B. Acestea actioneaza ca o parte a coenzimelor (molecule mici ce se combina cu o proteina inactiva devenind o enzima activa) sau stimuleaza activitatea celulara. In organism, vitamina B12 se gaseste sub mai multe forme, si anume deoxiadenosil-cobalamina, hidroxi-cobalamina si metil-cobalamina. Absorbtia acesteia se produce cu ajutorul factorului intrinsic Castle, o glicoproteina secretata de glandele din regiunea infundibulului gastric si a cardiei. Astfel, dupa interactiunea dintre cei doi compusi se realizeaza transportul acestora pana in ileon, unde vitamina este absorbita.

Rolul in nutritie

Unul dintre cele mai importante atribute ale vitaminei B12 este contributia acesteia la metabolismul lipidelor, glucidelor, proteinelor si a acizilor nucleici. De asemenea, cobalamina este implicata si in formarea bazelor purinice si pirimidinice, compusi azotati ce intra in alcatuirea moleculelor de ADN si ARN.

La nivelul sistemului nervos, joaca un rol biochimic esential prin actiunea de prezervare a mielinei la nivelul sistemului nervos central. Un alt beneficiu major al aportului de vitamina B12 este cel adus fumatorilor, atat activi cat si pasivi, prin intermediul afinitatii hidroxi-cobalaminei pentru cianura ce se regaseste printre compusii tigarilor si este eliminata odata cu expirul fumului.

Efectele carentei

Daca ne referim la vitaminele hidrosolubile si in special la cobalamina, carenta este indeosebi datorata viciilor de absorbtie si nu lipsei acesteia din alimentatia curenta. De asemenea, deficienta este frecvent secundara absentei factorului intrinsec, fara de care nu poate fi absorbita.

In cazul unei lipse marcate, analizele de sange vor arata o scadere a tuturor elementelor figurate (anemie macrocitara, trombocitopenie si leucopenie) iar pacientul poate raporta simptome din spectrul neurologic si tulburari digestive. La nivelul maduvei osoase isi fac aparitia megaloblastele, o populatie de celule rosii cu nucleul marit de volum, specifice anemiei pernicioase.

Ratia de vitamina B12 si surse

Necesarul zilnic al adultului (2-3 micrograme) se dubleaza la femeia insarcinata si in perioada de alaptare, copiii necesitand doar 1-2 micrograme. Dat fiind faptul ca la nivelul ficatului si a altor tesuturi se gaseste o rezerva de cobalamina, absorbtia maximala zilnica se mentine la valori relativ reduse, rezultand asadar si necesitatea implementarii unei diete permanent echilibrate in microelemente, indeosebi datorita faptului ca vitamina B12 nu poate fi sintetizata de organismului uman, singura solutie fiind preluarea din alimentatie. Singurele surse ce asigura necesarul se gasesc exclusiv in produsele de origine animala printre care organele, pestele sau laptele.

Astfel, persoanele vegetariene sau vegane pot suferi la un moment dat dupa adoptarea acestui regim restrictiv de manifestari ale anemiei macrocitare, ce pot fi tinute sub control prin intermediul produsilor de sinteza, administrati pe cale orala sau injectabila. Recomandarea de suplimentare cu vitamine mai vizeaza si persoanele cu gastrectomie, gastrita atrofica cronica, boala Crohn sau alcoolism cronic.


Wednesday, September 19, 2018

Cateva solutii simple ne pot imbunatati viata


Stresul si anxietatea reprezinta niste probleme foarte comune in ziua de azi, iar conform statisticilor, la nivel global 70% dintre oameni se confrunta cu aceastea in fiecare zi. In schimb, uneori este chiar mai simplu decat ne-am fi asteptat sa scapam de stres si de starile de anxietate, astfel ca cine este interesat de cateva modalitati simple prin care sa isi imbunatateasca viata, cu siguranta, a nimerit in locul potrivit.

Sportul
Probabil ca sunt putini cei care s-ar astepta ca stresul sa poata fi combatut cu ajutorul sportului, insa exista cateva motive importante. De exemplu, in timpul unor exercitii fizice corpul emite mai putini hormoni ai stresului, somnul este mai odihnitor, insa creste si increderea in propriile foarte, care toate la un loc pot duce la imbunatatirea considerabila a calitatii vietii.

Suplimente alimentare
Exista anumite suplimente alimentare ajuta la reducerea stresului, iar aici putem aminti de acizii grasi omega 3, ceaiul verde care aduce mai multi antioxidanti benefici pentru sanatate si nu numai, motiv pentru care merita sa te informezi cu privire la optiunile pe care le ai la dispozitie si sa le alegi pe cele mai bune.

Lumanarile
Cu siguranta sunt si mai putini cei care s-ar astepta ca o simpla lumanare sa aiba un efect benefic in combaterea starilor de anxietate, insa anumite mirosuri sunt benefice, iar aici putem aminti cele de trandafir, lavanda, portocala, neroli, geranium si nu numai, astfel ca ai putea sa le gasesti in magazinele de specialitate.

Mai putina cafea
Cati dintre noi isi pot incepe ziua fara macar o cafea? Aceasta bautura ne aduce de cele mai multe ori energia necesara pentru a putea face fata tuturor incercarilor din urmatoarele ore, iar cafeina este gasita si in ceai, ciocolata, bauturi energizante si nu numai. In schimb, este important ca acest consum sa fie fie limitat intrucat cantitatile ridicate duc la aparitia starilor de anxietate, dar si a stresului.

Alege guma
O alta modalitate foarte simpla si rapida prin care se poate elimina stresul este reprezentata de guma de mestecat intrucat exista o multime de studii efectuate in acest sens care au demonstrat ca acest obicei poate avea efecte benefice. Totusi, consumul ar trebui sa fie moderat si nu exces intrucat in caz contrar se poate favoriza aparitia altor probleme.

Timp liber alaturi de cei dragi
In schimb, nimic nu se compara cu cateva zile petrecute alaturi de cei dragi, iar aceasta este considerata cea mai sanatoasa si mai potrivita modalitate prin care stresul si anxietatea se pot combate. Astfel, este ideal ca in programul nostru incarcat sa includem cat mai multe activitati desfasurate alaturi de cei dragi, iar in cel mai scurt timp se va putea observa o ameliorare a problemelor.


Wednesday, February 7, 2018

Citeste despre alimentatia femeii insarcinate

Orice femeie care planuieste sa ramana insarcinata trebuie sa tina cont de foarte multe detalii, asa ca este important sa stii ca ai ocazia de a te informa foarte bine la Femibion. Citeste despre alimentatie, intrucat aceasta joaca un rol esential in toate conditiile si ajuta ca sarcina sa se deruleze in cele mai bune conditii, iar bebelusii sa aiba toate sansele la o dezvoltare corecta. Astfel, stilul de viata sanatos trebuie adoptat cu cateva luni inainte de concepere, pentru ca organismul sa fie pregatit pentru schimbarile care urmeaza a avea loc.

Primul trimestru

Astfel, se recomanda ca in primul trimestru de sarcina sa fie consumate cat mai multe alimente care sunt bogate in acid folic, intrucat acesta este ideal pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusilor, iar pentru ca greturile sa nu reprezinte o problema, atunci vitamina B6 reprezinta solutia. Cu alte cuvinte, printre mese trebuie sa se numere fructele si legumele proaspete, carnea rosie, painte integrala, somon, nuci, alune, humus si nu numai.

Al doilea trimestru

Mai apoi se recomanda ca alimentele consumate sa fie cat mai bogate in vitamina D si calciu intrucat si acestea joaca un rol important in dezvoltarea sistemului osos al bebelusilor, motiv pentru care acizii grasi omega 3 nu au cum sa lipseasca. Laptelele, migdalele, susanul sau iaurtul sunt ideale pentru ca aduc calciu, citricele, cartofii dulci, spanacul sau mangoul sunt recomandate pentru betacaroten, iar somonul pentru omega 3.

Ultimul trimestru

Ultimul trimestru de sarcina este cel mai solicitant, motiv pentru care alimentele consumate reprezinta o sursa de energie, iar vitamina K este foarte recomandata intrucat ajuta ca sangele sa se coaguleze. Citeste despre alimentatie mai multe la Femibion si vei afla ca in acest moment se recomanda bananele, branza, turta dulce, briosele, painea prajita, fasolea verde, dar si pestele, astfel ca trebuie incluse in dieta.